» » «Проектна діяльність у рамках міжнародних програм – важлива складова розвитку територіальних громад»

«Проектна діяльність у рамках міжнародних програм – важлива складова розвитку територіальних громад»

Дата: 16-11-2015, 11:34 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На запрошення НДІ іннваційного розвитку та державотворення ТНЕУ та за підтримки Тернопільської ОДА 2 листопада 2015 року відбувся тренінг-семінар «Проектна діяльність у рамках міжнародних програм – важлива складова розвитку територіальних громад». Це була перша зустріч, яка зібрала понад 100 зацікавлених осіб з всіх районних центрів Тернопільщини, а також викладачів Тернопільських ВНЗ. Коучером виступила Тищенко Марія Петрівна к.е.н, доцент, доцент кафедри політичної економії обліково-економічних факультетів ДВНЗ «КНЕУ ім. В.Гетьмана», виконавчий директор НГО «Поруч».
 
Зі вступним словом виступив керівник апарату облдержадміністрації Шумада Віктор Володимирович, який наголосив на важливості такого тренінгу для громад, освітніх закладів та громадських організацій. 
 
Після цього коучер описала основні джерела пошуку грантів; визначила основні критерії відбору проектів; підкреслила важливість створення проектного колективу – фандрейзинг; показала структуру проекту, пропозиції та аплікаційної заявки; розкрила особливості заповнення бюджетної заявки проекту, а також на прикладі вже реалізованого проекту розглянула особливості конкретних грантових конкурсів та проектів.
 
З огляду на багатоаспектність фандрайзингу (пошуку грантів) тергінг викликав цікавість не лише з боку громадських організацій, але й сучасних громад, представників державних органів влади (навчального, інфраструктурного та економічноговідділу), представників освітніх закладів. Загалом, атмосфера тренінгу мала невимушений і доброзичливий характер, що дозволяло учасникам вільно спілкуватися і дискутувати як під час тренінгу, так і на перервах на каву.