Наукове стажування у GESISEUROLAB

Дата: 7-12-2015, 13:03 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно завершилося наукове стажування д.е.н., проф. кафедри економічної теорії, директора НДІ інноваційного розвитку та державотворення ТНЕУ Олександра Володимировича Длугопольського у м.Кельн (ФРН). Стажування відбулося завдяки отриманому гранту від GESIS Leibnitz Institute of Social Scienceі й було присвячене вивченню досвіду функціонування європейських НДІ та проведенню наукового дослідження на тему: «Соціальний капітал та економіка добробуту (досвід країн ЄС для України)». Співфінансування проекту взяв на себе Фонд «Відродження» за сприяння Б. Гаврилишина.
 
Стажування тривало упродовж місяця, з 1.11.2015 по 2.12.2015 року, і Длугопольський О.В. в якості visitresearcher мав унікальну нагоду познайомитися з фондами GESISEUROLAB, отримати доступ до провідних європейських журналів та книг з проблем економіки загального добробуту, реалізації соціальної політики, функціонування європейських ринків праці, проведення освітніх реформ та науково-дослідних проектів. Під час стажування цікавим також було спілкування із дослідниками з Канади, Італії, Болгарії, які також у цей період перебували у Кельні на аналогічних грантах. Відвідування одного із найстаріших і найвідоміших університетів Європи Cologne University, а також Bonn University дозволило ознайомитися з особливостями навчального процесу у німецьких ВНЗ, прогресивними методиками викладання економічних дисциплін, оцінити якість освіти в Німеччині, що у подальшому дасть можливість наслідувати «кращі практики» і у ТНЕУ.
 
Позитивним результатом отриманого досвіду стала й попередня домовленість про співпрацю між GESISEUROLAB та ТНЕУ в рамках спільних досліджень за програмою «Horizon 2020», стажування професорсько-викладацького колективу ТНЕУ у Кельні (німецькомовні та англомовні програми), проведення спільних симпозіумів, круглих столів та конференцій, отримання доступу до європейських аналітичних ресурсів із соціально-економічних та політичних студій. Для молодих вчених ТНЕУ цей проект відкриває європейський науковий простір і дозволяє формувати якісно нові компетентності в науково-дослідній роботі, залучати гранти для власної інтелектуальної діяльності та здобувати непересічний досвід міжкультурних комунікацій.