» » Відбулася робоча зустріч представників Асоціації юридичних клінік України

Відбулася робоча зустріч представників Асоціації юридичних клінік України

Дата: 20-11-2017, 10:53 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьомого листопада 2017 на базі юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету відбулася визначна і водночас важлива подія – робоча зустріч представників Асоціації юридичних клінік України (далі – АЮКУ, Асоціація) у форматі «Правління+».
 
Даний захід присвячений обговоренню актуальних проблем функціонування юридичних клінік та питанням необхідності вдосконалення юридичного клінічного руху в Україні. 
 
«Юридичні клініки мають бути більш інституціоналізованими та інтегрованими в системи рухів, які змінюють країну. Це і питання більш якісної правової освіти, і забезпечення доступу до правосуддя, і надання безоплатної правової допомоги, і, звісно, питання покращення якості нашої діяльності», – зазначає Андрій Галай, виконавчий директор Асоціації, професор юридичного факультету ТНЕУ.
 
Під час зустрічі учасники активно обговорювали концепцію майбутнього Всеукраїнського з’їзду юридичних клінік. Для визначення місця проведення З’їзду Асоціація провела конкурс, заявки на участь у ньому подали Національний університет «Києво-Могилянська академія», Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, а також Тернопільський національний економічний університет. Підсумком конкурсу стало голосування, за результатами якого було вирішено проводити Всеукраїнський з’їзд юридичних клінік у Чернівецькому університеті.
 
«Правники допомагають людям у найскладніших життєвих ситуаціях. Юридичні клініки надають майбутнім адвокатам, слідчим, прокурорам та нотаріусам не лише практично-орієнтовані знання, а й навики роботи з людьми. Навички, які отримують студенти у юрклініках, полягають не лише в знанні юриспруденції, а й у психологічних та інших аспектах. Фундація бачить в АЮКУ надійного партнера, з яким плідно співпрацює більше 5 років», – зазначив Микола Сіома, директор Фундації.
 
Учасники зустрічі також обговорили важливі питання щодо висновків Міністерства юстиції України стосовно типового положення про юридичні клініки. Цікаву дискусію серед учасників викликало обговорення актуального на даний час законопроекту «Про вищу юридичну освіту».
 
Під час робочої зустрічі представники Асоціації обговорили подальші напрями співпраці з Українською фундацією правової допомоги. Безпосередньо вирішено питання плану роботи над олімпіадою АЮКУ як невідкладного системного заходу.
 
Наприкінці заходу Віталій Єлов, адвокат, представник Омбудсмена у Волинській області, керівник юридичної клініки «Ad Astra» Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки разом із іншими кураторами юридичних клінік провів практичне заняття для студентів Тернопільського університету.
 
Ось що думають з приводу цього заходу студенти юридичної клініки:
 
«Я надзвичайно рада, що мала можливість відвідати сьогоднішню лекцію, проведену практиками у галузі права – людьми, які є кураторами юридичних клінік. Ми мали нагоду порівняти ключові аспекти функціонування юридичних клінік у різних внз та обмінятися досвідом», – студентка 4 курсу Наталя Фігун, учасник ЮК «LIBERTA».
 
«Для мене юридична клініка – це один із найважливіших етапів навчання на юридичному факультеті. Здобуті тут знання та навички є неоціненним практичним досвідом. Відвідавши сьогоднішнє відкрите заняття, я почерпнула для себе багато нового та цікавого, мені та іншим студентам ЮК«LIBERTA» випала чудова можливість дізнатися про становлення юридичного клінічного руху в Україні та про особливості діяльності інших юридичних клінік. Заходи такого формату є важливими як для студентів-клініцистів, так і для директорів юридичних клінік, адже вони дають змогу започатковувати нові методи фукціонування та діяльності юридичної клініки та вдосконалювати вже існуючі», – Вероніка Бейгер, учасник ЮК «LIBERTA».
 
За підсумками робочої зустрічі було визначено плани на майбутнє, серед яких – проведення Всеукраїнського з’їзду юридичних клінік, олімпіада з консультування клієнтів, школа для студентів та кураторів юридичних клінік та інші цікаві та важливі для розвитку юридичного клінічного руху заходів.