» » Відбулося засідання круглого столу «Кібер-страхування: новітній інструмент ризик-менеджменту»

Відбулося засідання круглого столу «Кібер-страхування: новітній інструмент ризик-менеджменту»

Дата: 20-11-2017, 18:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 17 листопада 2017 р. з ініціативи учасників студентського наукового гуртка «Фінансові проблеми страхування та страхового ринку» та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Кібер-страхування: новітній інструмент ризик-менеджменту».
 
Метою наукового заходу було обговорення студентами, викладачами і практиками проблем і пропозицій, що стосуються особливостей страхового покриття кібер-ризиків.
 
Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ Ольга Володимирівна Кнейслер, обґрунтовуючи необхідність проведення наукового заходу, звернула увагу присутніх на те, що у контексті глобалізації відбувається збільшення міжнародної торгівлі, зростання масштабів і темпів переміщення капіталів, виникнення світових фінансових ринків, які цілодобово працюють у реальному часі. Це відбулося багато в чому завдяки сучасним технологіям і мережі інтернет, які дозволили подолати відстань, кордони і час для обміну активами, ідеями і науковими розробками.
 
Однак глобалізація має і негативні сторони, одна з яких – хакерські атаки. Кібер-злочинність давно вийшла поза межі, втратила національність і зламала мовні бар'єри. В останні кілька років суттєво збільшилася кількість кібер-атак на українські організації. Метою хакерів стають не тільки державні інститути і підприємства, а й приватний сектор. З даними ризиками необхідно працювати і шукати шляхи їх оптимізації. Для таких цілей існують три основних напрямки: технологічні рішення безпеки, просвітницька робота в сфері протидії та профілактики кібер-злочинів, а також кібер-страхування.
 
Основним завданням кібер-страхування є захист від великомасштабної хакерської атаки. Цей вид страхування забезпечує фінансовий механізм відновлення після великих збитків, допомагаючи підприємствам повернутися до нормального функціонування, збереження стабільності, платоспроможності і зниження втрат у результаті перерви у виробництві.
 
З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися запрошені гості: декан факультету фінансів ТНЕУ Андрій Ярославович Кізима, директор Тернопільського агентства СК «ТАС» Наталія Зіновіївна Яцишин, спеціаліст з ризикового страхування Тернопільського агентства СК «ТАС» Ірина Дмитрівна Генцьорська, представник «ПрАТ СК «ПЕРША» Лариса Іванівна Вітюк, голова Правління кредитної спілки «КАЛИНА» Олег Орестович Луцишин, директор Тернопільської дирекції «ПрАТ СК «Арсенал Страхування» Святослав Васильович Козловський.
                    
Усі доповіді учасників обговорення були цікавими, змістовними та відзначалися актуальністю питань, які вони висвітлювали під час засідання круглого столу. Так, молоді науковці обговорили основні проблемні питання у сфері кібер-страхування, що стосувалися: управління інноваційними ризиками, зокрема ризиками захисту даних; страхового покриття кібер-ризиків для фізичних і юридичних осіб; моделі страхування ризиків інформаційної безпеки страхувальника та страховика; проблем кібер-страхування з досвіду зарубіжних країн; міжнародної практики захисту страховиків від кібер-ризиків; практики захисту банківських установ від впливу кібер-ризиків; практики надання послуг у сфері страхування кібер-ризиків у Польщі; перспектив ринку страхування від кіберзагроз.
 
У процесі наукового диспуту студенти мали можливість не лише представляти свої наукові розробки щодо напрямків розвитку кібер-страхування, але й обговорювати проблеми, що стосуються інших видів, галузей страхування та структурних елементів страхового ринку України, із практиками у страховій індустрії.
 
Підсумовуючи роботу учасників наукового заходу, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування доктор економічних наук, професор Кнейслер Ольга Володимирівна відзначила, що у ході дискусії окреслилося коло нових проблем, що також потребують свого дослідження. Кібер-страхування, яке характеризується широким спектром покриттів і захищає компанії від фінансових втрат у результаті DDoS атак, фішингу, кібер-вимагання, зараження шкідливим ПЗ, відповідальності за зберігання конфіденційної інформації та персональних даних. І що не менш важливо – під покриття потрапляє перерва у виробництві і втрата прибутку в результаті згаданих інцидентів. Крім того, страхові компанії пропонують такі додаткові умови: відшкодування витрат на розслідування кібер-злочинів, антикризовий піар з метою відновлення репутації, витрати на захист в суді і відновлення роботи IT-систем.
 
Також професор висловила сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації, котрі стосуються механізму покриття витрат, які виникають у фізичних та юридичних осіб у результаті впливу кібер ризиків в умовах сучасної макроекономічної ситуації України, будуть впровадженні у практику і сприятимуть покращенню фінансового стану суб’єктів господарювання, матеріальному добробуту громадян, якості отримуваних ними страхових послуг, підвищенню рівня страхової культури в суспільстві.