» » «Інноваційні підходи до створення креативного простору юридичної освіти»

«Інноваційні підходи до створення креативного простору юридичної освіти»

Дата: 5-02-2018, 09:50 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Першого лютого 2018 р. відбувся науково-методичний семінар «Інноваційні підходи до створення креативного простору юридичної освіти», який було проведено на базі юридичного факультету ТНЕУ для вчителів історії та правознавства Тернопільської області. Метою такого заходу було поширення інноваційного досвіду з формування правової культури та правосвідомості учнів, прагнення до активної взаємодії науково-педагогічних працівників школи та вищого навчального закладу для створення спільних програм розвитку особистості громадянина України.
 
В ході семінару було обговорено низку питань щодо особливостей викладання основ правознавства у школі, використання інтерактивних методів, вироблення в учнів навичок критичного мислення, окреслено освітні тренди майбутнього.
 
З вітальним словом перед учасниками семінару виступив декан юридичного факультету Банах Сергій Володимирович, наголосивши на важливості проведення заходів такого формату для покращення якості юридичної освіти в Україні. Адже заклади, в яких готують майбутніх фахівців правосуддя, повинні передавати своїм учням та студентам не лише теоретичні знання, але й професійні навички та цінності.
 
Цікавими й актуальними були виступи заступника декана ЮФ, доцента кафедри психології та соціальної роботи Коваль Оксани Євгеніївни на тему: «Педагогічна майстерність вчителя як інноваційна технологія підвищення якості освіти» і методиста Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Вівчара Андрія Дмитровича про шляхи налагодження співпраці юридичного факультету ТНЕУ із загальноосвітніми навчальними закладами І-ІІІ ступенів. Завідувач кафедри теорії та історії держави і права Кравчук Микола Володимирович спільно із доцентом Кравчук Валентиною Миколаївною висвітлили бачення методики викладання правознавства в школі та її значимості для підготовки майбутнього юриста. Окрім того, на семінарі ними було презентовано підручник з «Основ правознавства» для 9 класу, що рекомендований МОН України, співавторами якого є доцент Кравчук Валентина Миколаївна та учитель-методист Васильків Ірина Дмитрівна. Підручник відповідає сучасним підходам і трендам в освіті, тому презентація дала можливість проілюструвати практичні нюанси застосування технологій формування навичок критичного мислення.
 
Доцент Ухач Василь Зіновійович проаналізував стан, проблеми та шляхи покращення сучасної правової шкільної освіти. Міжнародні стандарти прав дитини як базу ювенальної юстиції окреслила доцент кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Шевчук Оксана Романівна.
 
Директор юридичної клініки ТНЕУ «LIBERTA», ст. викладач кафедри кримінального права та процесу Юркевич Ірина Ігорівна зацікавила присутніх інформацією про проект організації літньої школи для вступників на базі юридичного факультету ТНЕУ. Освітні тренди майбутнього визначала завідувач кафедри міжнародного права, міжнародних відносин та дипломатії Кравчук Наталія Ярославівна. Про правову охорону результатів творчої діяльності для шкільної та студентської молоді розповіла завідувача кафедри економічної безпеки та фінансових розслідувань Москалюк Надія Богданівна.
 
Усі учасники семінару отримали іменні сертифікати, подарунки та навчальні посібники з теорії держави і права, ознайомилися з навчально-матеріальною базою юридичного факультету, а також щиро поспілкувалися у дружній атмосфері. Семінар продемонстрував, що взаємодія між школами і юридичним факультетом – це чудовий шанс не лише обміну думками та ідеями, але й можливість партнерства для проведення практико-зорієнтованих занять у стінах закладу вищої освіти. Адже спілкування з науковцями, магістрами, студентами допоможуть учням здійснити свій професійний вибір в житті, визначити необхідність для себе вищої юридичної освіти.