» » Монографія «Велика Британія в системі європейської зовнішньої і безпекової політики (1990-2016 рр.)»

Монографія «Велика Британія в системі європейської зовнішньої і безпекової політики (1990-2016 рр.)»

Дата: 2-05-2018, 10:58 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Грубінко А. В. Велика Британія в системі європейської зовнішньої і безпекової політики (1990-2016 рр.): монографія. – Тернопіль: Осадца Ю.В., 2017. – 640 с.
 
Монографія доцента кафедри теорії та історії держави і права ТНЕУ кандидата історичних наук, докторанта відділу історії міжнародних відносин і зовнішньої політики України Інституту історії України НАН України  Грубінка Андрія Васильовича стала першим монографічним дослідженням історії участі Великої Британії у зовнішній та безпековій політиці Європейського Союзу. У книзі висвітлюються питання ролі Великої Британії у становленні Спільної зовнішньої політики і політики безпеки ЄС та її вплив на відносини королівства з іншими стратегічними партнерами. Виявлено особливості британського впливу на фіксацію СЗППБ в установчих договорах об’єднання. Представлено компаративний аналіз позицій королівства щодо СЗППБ з позиціями Франції і Німеччини, оцінку ролі американсько-британських відносин у розвитку європейської зовнішньої і безпекової політики, європейської інтеграції загалом. Висвітлюються історичні, політичні, правові аспекти практичної участі держави в реалізації СЗППБ, зокрема, у відносинах ЄС з державами Східної Європи (в т.ч. Україною). Проаналізовано особливості британського підходу до формування військової компоненти ЄС в контексті трансформацій НАТО, місце британського військово-промислового комплексу у військово-технічній кооперації держав об’єднання, досвід участі країни у військово-гуманітарних акціях ЄС. Досліджувана автором проблематика набула особливої актуальності в контексті процесу виходу Великої Британії з ЄС («Brexit»), який триває.
 
Праця розрахована на дослідників, дипломатів, викладачів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів, усіх, хто цікавиться проблемами історії міжнародних відносин, міжнародного права, всесвітньої історії, історії Великої Британії та європейської інтеграції.
 
Публікація стала в основою докторської дисертації Грубінка Андрія Васильовича, яку він успішно захистив 20 квітня 2018 року.