» » Вперше на юридичному факультеті стартувало інтерактивне ток-шоу «Ніхто крім нас!»

Вперше на юридичному факультеті стартувало інтерактивне ток-шоу «Ніхто крім нас!»

Дата: 21-05-2018, 14:08 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На юридичному факультеті ТНЕУ стартувало інтерактивне студентське ток-шоу «Ніхто крім нас!» – унікальна можливість спробувати дослідити із різноаспектних позицій  (правових, соціальних, психологічних) тенденції та особливості функціонування сучасного суспільства, розібратися у важливих проблемах сьогодення через конструктивну дискусію, враховуючи ментальні особливості, та знайти спільні шляхи їх вирішення. У рамках ток-шоу звучали думки й обґрунтовані позиції теоретиків, науковців, практиків та осіб, які є безпосередньо учасниками соціального життя.
 
Тема першого випуску: «Інклюзивна освіта: право обирати!»
У гострій дискусії зійшлися запрошені експерти – психологи, соціальні педагоги, батьки дітей з особливими потребами, вчителі закладів освіти м. Тернополя та студенти ЮФ – учасники Шкіл професійного розвитку «Акме» спеціальності «Психологія» й «Соціальна робота» та «Лідер права» спеціальності «Право».
 
Дискутували про внесені зміни до Закону про освіту, які стосуються саме дітей з особливими потребами та є надзвичайно прогресивними і демократичними; про те, що, враховуючи одночасно дію Закону про децентралізацію, реалізація інклюзивної освіти має свої територіальні особливості, які стосуються фінансування та повноцінного кадрового забезпечення. Загалом, головною метою цього ток-шоу було конструктивне обговорення існуючої ситуації у м. Тернополі та розробка рекомендацій, які будуть стосуватися поетапного й раціонального запровадження інклюзії.
 
Своїми враженнями про участь у заході діляться студенти:
«Моя участь у ток-шоу – це спроба практичного використання засвоєних та отриманих теоретичних знань упродовж навчання у закладі вищої освіти. Це неоціненний досвід та добра практика вирішення нагальних проблем соціального оточення», – Анастасія Болюх, студентка групи ПС–31, учасниця ШПР «Акме».  
 
«Для мене тема інклюзивної освіти є надзвичайно актуальною. Запровадження будь якої законодавчої ініціативи має здійснюватися із збереженням принципів гуманізму, демократії та справедливості. Тому всі прогресивні зміни мають вводитись дуже обережно, через запровадження пілотних проектів та із збереженням позитивних здобутків», – Микола Стрілецький, студент групи ПРм – 51, учасник ШПР «Лідер права».
 
Неочікуваним та приємним сюрпризом був візит на ток-шоу представників Громадсько-політичного Руху Валентина Наливайченка «Справедливість», які  вручили цінний подарунок особливому студентові юридичного факультету Кирилові Богданюку. Колектив юридичного факультету висловлює щиру вдячність Валентину Олександровичу за щедрий дарунок та дотримане слово, за бажання зміцнити віру у те, що дива трапляються та усі мрії можуть стати реальністю завдяки рішучості добрих людей втілювати їх. Цей комп’ютер та принтер стане чудовим доповненням арт-проекту – «Центру здійснення мрій», який адміністрація ЮФ намагається облаштувати для Кирила, де б він міг проводити свої майстер-класи, тренінги, арт-терапевтичні заходи.
 
Дійство завершилося, та ще довго не розходилися учасники ток-шоу, продовжуючи уже в неформальній атмосфері за горнятком запашної кави обговорювати нагальні проблеми інклюзивної освіти. Багато питань залишилося відкритими і ще багато кроків потрібно зробити у нашій державі, щоб освітньо-виховний простір України був готовий до запровадження інклюзивного навчання.
 
А попереду ще багато цікавих тем та гострих дискусій, які хвилюють сучасну молодь. І хто, як не ми будемо вголос говорити про нагальні проблеми нашого суспільства, які стосуються кожного, та намагатися робити конкретні кроки до їх вирішення.
 
«НІХТО КРІМ НАС!» Далі буде.