» » Першого листопада відзначаємо 100-річчя утворення ЗУНР

Першого листопада відзначаємо 100-річчя утворення ЗУНР

Дата: 1-11-2018, 12:09 | Автор: Бібліотека ім. Л. Каніщенка ТНЕУ

 Сьогодні відзначаємо 100-я Листопадового чину – українського повстання, що було організоване в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (названої згодом «Західноукраїнська Народна Республіка») на землях, на які вона обґрунтовано претендувала.

 

Західноукраїнська Народна Республіка – українська держава, що фактично існувала упродовж 1918-1919 років, формально ж і до 1923 року, на території Західної України зі столицею у Львові. Постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорської імперії.

 

19 жовтня 1918 р. оголошена «Проклямація Української Національної Ради» про створення Української держави в українських етнографічних землях Австро-Угорщини. 13 листопада 1918 р. УНРада затвердила Конституційні основи новоствореної держави – «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії», нова держава отримала назву «Західно-Українська Народна Республіка».

 

ЗУНР охоплювала територію заселену українцями — Галичину, Буковину й Закарпаття. 1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. 22 січня 1919 року ЗУНР об'єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Окупована 18 липня 1919 року в ході польсько-української війни. Анексована Польщею, Королівством Румунія і Чехословацькою Республікою. До 15 березня 1923 року уряд ЗУНР перебував в еміграції.

 

Сьогодні українці вшановують пам'ять про полеглих борців за волю України, поминаючи їх у день першого листопада.