» » На факультеті аграрної економіки та менеджменту ТНЕУ обговорювали місце цифрової економіки в аграрному бізнесі

На факультеті аграрної економіки та менеджменту ТНЕУ обговорювали місце цифрової економіки в аграрному бізнесі

Дата: 5-11-2018, 11:01 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У рамках виконання науково-дослідної роботи «Наукове обґрунтування розвитку криптовалют в Україні» (державний реєстраційний номер ОЕПЗ-76-2017) та започаткування у ТНЕУ підготовки фахівців за освітньою програмою «Облік і аналітика цифрової економіки» з ініціативи колективу кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу ФАЕМ ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Місце цифрової економіки в аграрному бізнесі».

 

З доповіддю виступила к.е.н., доцент, докторант кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу Людмила Миколаївна Уніят, яка зазначила, що у зв’язку зі схваленням Кабінетом Міністрів України Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки та затвердженням плану заходів щодо її реалізації (розпорядження КМУ від 17.01.2018 р. № 67-р) практичної вагомості набуває цифровізація економічних процесів та інтелектуалізація аграрного бізнесу.

 

Процес впровадження інформаційних технологій в аграрний бізнес визначив вектор її цифровізації через активне впровадження GPS, розвиток геоінформаційних систем (ГІС), що кардинально змінило аграрне виробництво у напрямі точного сільського господарства. Системи глобального позиціонування GPS, аерофотозйомка і знімки з супутників, а також спеціальні програми для агроменеджменту на базі геоінформаційних систем (ГІС) збирають дані, що використовуються для точнішої оцінки оптимуму густини висіву, розрахунку норм внесення добрив і засобів захисту рослин, точнішого прогнозу урожайності (створюються технологічні карти полів, їх електронні паспорти з врахуванням всіх показників по кожному полю: культура, сівозміна, стан ґрунту, рельєф, виконані та заплановані операції) і фінансового планування. Концепція «точного землеробства» вимагає обов’язково прийняття до уваги локальних особливосте ґрунту і кліматичних умов.

 

Основні переваги впровадження IT у сільському господарстві: висока точність у плануванні та виконанні робіт, автоматизація процесів, що підвищує їх продуктивність, оперативність, чіткий розрахунок матеріальних ресурсів, що дозволяє зменшити витрати й рівень собівартості,  в рази підвищити прибутковість, чітке виявлення недоліків у роботі.

 

Встановлення системи обліку і контролю за збором врожаю зернових культур включає (автоматичну перевірку наявності автомобіля при вивантаженні врожаю з комбайна на авто; вивантаження врожаю з комбайна на авто за визначеними RFID – картками; автоматичний контроль зупинок автотранспорту при перевезені врожаю з полів на елеватор тощо).

 

Використання безпілотних апаратів (дронів) у сільському господарстві використовується в рамках системи онлайн-моніторингу та з транспортною функцією.

 

Таким чином використання цифрових технологій дозволяє передовим агрокомпаніям збільшити свою рентабельність виробництва з 30 % до 80 %.

 

В обговоренні взяли участь д.е.н., професори Бруханський Р.Ф., Язлюк Б.О., Пуцентейло П.Р., Пархомець М.К., Чорна Н.П., к.е.н., доценти Белова І.М., Бутов А.М., Гуменюк О.О., Дідоренко Т.В., Завитій О.П., Костецький Я.І., Палюх М.С., Спільник І.В., Уніят Л.М., Штельма Н.О., Ярощук В.О., аспірант Брик М.М.