» » Працівники бібліотеки ім. Л. Каніщенка приєднались до святкування Всесвітнього дня української хустки

Працівники бібліотеки ім. Л. Каніщенка приєднались до святкування Всесвітнього дня української хустки

Дата: 7-12-2020, 16:02 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Минають роки, десятиліття, виростають нові покоління, з'являється нова мода, та ніколи не можуть зникнути з пам'яті людської добрі традиції прадідів, їхні обереги поруч нас не дають забути, що ми — діти народу українського. Одним із таких оберегів, що захищає від злого ока, здавна була хустка.

Українська хустка – дівоча і жіноча прикраса, незмінний супутник у житті кожної жінки з давніх-давен. Відомий історик  Михайло Грушевський писав, що хустка відома на всій території України, починаючи з часів Київської Русі. Із хусткою було пов’язано багато чудових традицій та обрядів. У кожній родині, де підростала дівчина, розмальована на коліщатах скриня мала наповнюватися хустками. Їх дбайливо оберігали, ними хизувалися.

          7 грудня, відзначається Всесвітній день української хустки. Свято з’явилося зовсім нещодавно, але завдяки діаспорі воно відразу ж набуло статусу всесвітнього. Працівники бібліотеки ім. Л. Каніщенка  приєднались до святкування. Кожен приніс свою власну хустину, яка являє собою не лише шматок тканини, а й несе з цілу історію, спогади від мами та бабусі, бо є сімейною реліквією, яку бережно берегли та передавали з покоління в покоління. І чудово, що саме на Катерини (а в цей день у давнину дівчата зазвичай організовували вечорниці) випала ще одна нагода згадати, похизуватись та віддати шану хустці. А ще краще, що такі флешмоби підтримує й молоде покоління.