» » Перший українсько-африканський форум економічного та освітнього співробітництва у ЗУНУ

Перший українсько-африканський форум економічного та освітнього співробітництва у ЗУНУ

Дата: 16-12-2021, 12:43 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у Західноукраїнському національному університеті  відбувся Перший українсько-африканський форум економічного та освітнього співробітництва.

Із вітальним словом виступила проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Оксана Десятнюк, яка розповіла присутнім про освітні можливості, співпрацю з міжнародними партнерами, перспективи, основні пріоритети інтернаціонального співробітництва.

У заході взяли участь: заступники голови Тернопільської ОДА Михайло Гапула та Віктор Устенко, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Сенегал в Республіці Польща і за сумісництвом в Україні Папа Діоп, Надзвичайний і Повноважний Посол Південно-Африканської Республіки в Україні Андре Йоганнес Хруневалд, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туніській Республіці Володимир Хоманець, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кенія Андрій Праведник, представник МЗС України в м. Львів Андрій Грушко, президент ГО «Африканська Рада в Україні» Діалло Ісса Садіот, головний редактор інформаційного агентства «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах, Почесний консул Литовської Республіки у Тернополі та Тернопільській області Ярослав Візняк, Почесний консул Угорщини в Тернополі та Тернопільській області Тетяна Чубак, Почесний консул Республіки Сенегал у м. Тернопіль Ірина Іващук, Почесний консул Республіки Хорватія в м. Івано-Франківськ Віталій Запухляк, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ігор Рогальський,  віце-президент ІСС Ukraine Тарас Демкура, керівниця центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Тернополі Ксенія Качурівська, Голова Асоціації туніської діаспори в Україні Тарік Аль-Алауі. Також до роботи форуму долучилися представники бізнесу багатьох країн Африки:  Сенегалу, Гвінеї, Тунісу, Кенії, Південно-Африканської Республіки, Сьєра Леоне, Єгипту, ДР Конго, Малі, Кот-д'Івуару та делегати провідних компаній області: Фермерського господарства «Гадз», Тернопільського м’ясокомбінату, Птахофабрики Тернопільської, Молокії, Агро-Продукту, Білого берегу, Опілля, ELEEK, ТОВ «Микулинецький Бровар».

Модератором заходу виступила Почесний консул Республіки Сенегал у м. Тернопіль, директор навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д.Гаврилишина Ірина Іващук, яка презентувала результати річного проєкту «Студії публічної дипломатії».

«Переконаний, що наші виробники мають увійти на ринки африканських держав і закріпитися на них. Перед усім мова йде про продукцію агросектору та харчової промисловості. Адже Україна є важливим гравцем на міжнародному ринку зерна, одним з гарантів продовольчої безпеки в світі, а Тернопільська область є одним із провідних агро-регіонів нашої країни», -  зазначив під час виступу Віктор Устенко.

Презентувавши економічний та культурно-освітній потенціал області, Михайло Гапула зазначив: «Розвиток співробітництва з африканськими країнами є одним із пріоритетів зовнішньополітичного курсу України, що підтверджено Указом Президента «Про Стратегію зовнішньополітичної діяльності України» В цьому контексті важливим є забезпечення подальшого розвитку та поглиблення торговельно-економічного співробітництва з державами Африки. У 2021 році почала діяти континентальна зона вільної торгівлі, яка об’єднує 54 африканських держави. Планується, що завдяки їй об’єми торгівлі на континенті зростуть на 60%».

Відбувся діалог, який мав на меті презентувати Тернопільську область та налагодити контакти з міжнародною спільнотою.