» » Відбувся круглий стіл «Успішна співпраця партнерів – запорука ефективної реалізації відновного правосуддя для неповнолітніх»

Відбувся круглий стіл «Успішна співпраця партнерів – запорука ефективної реалізації відновного правосуддя для неповнолітніх»

Дата: 21-02-2022, 10:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги нещодавно відбувся круглий стіл, який об’єднав осіб, що реалізують пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

У заході взяли участь директор Регіонального центру БПВД Ірина Хондогій, начальник відділу ювенальної юстиції Марина Чудопалова, координатор програми Віталій Сольський, керівник центру пробації на Тернопільщині Наталія Хільченко, адвокат медіатор Вікторія Свиріпа-Депутат, психолог проєкту, тренерка програми індивідуальних занять для неповнолітніх «Життєві навички», директор навчально-наукового інституту комунікацій Західноукраїнського національного університету Оксана Коваль. До обговорення також долучилися представники прокуратури, соціальних служб, центрів пробації, ювенальні слідчі Національної поліції.

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторним злочинам.

Учасники круглого столу обговорили координацію спільних дій та важливість цього проєкту, оскільки його запровадження є унікальною можливістю для неповнолітніх, що вчинили кримінальне правопорушення, уникнути заглиблення у кримінальне середовище, шанс знаходитись у колі близьких, не переривати навчання й не потрапляти під згубний вплив oсiб, якi вiдбувають пoкарання в мiсцях пoзбавлення вoлi.

Директор навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ Оксана Коваль розповіла про розроблену нею програму ресоціалазації, яка складається з 5 модулів, що розкривають роботу з цінностями неповнолітнього, комунікацію з членами сім’ї, попередження вживання психоактивних речовин тощо, а також прозвітувала про проведені тренінги для психологів проєкту та майстер-класи для суддів і прокурорів області.

 «Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» є пілотним, його результати не можна недооцінювати. Кожен із успішних кейсів - це у першу чергу відновлені права потерпілої сторони (відшкодування як матеріальне, так і моральне), щире каяття неповнолітнього правопорушника, корекція його поведінки і як наслідок шанс стати повноцінним членом суспільства», – підсумувала Ірина Хондогій.