» » FNP оголошує нову програму для польсько-української наукової співпраці

FNP оголошує нову програму для польсько-української наукової співпраці

Дата: 23-03-2022, 10:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У зв’язку з трагічними подіями в Україні Фундація польської науки на знак солідарності з нашим сусідом вирішила започаткувати нову ініціативу – Програму польсько-української співраці. FNP профінансує до 6 наукових проектів у галузі соціальних і гуманітарних наук, які будуть реалізовані спільно парою науковців з Польщі і України. Бюджет кожного проекту тривалістю 12 місяців становить 268 800 злотих – він включає в себе як винагороди, так і витрати на дослідження.

Програма адресована вченим з докторськими ступенями, незалежно від національності, які на день початку війни, тобто 24 лютого 2022 р. працювали в установах, що проводять наукові дослідження в Україні, а також до вчених, які працюють в дослідницьких установах Польщі.

– Перед обличчям жорстокої агресії проти незалежного українського народу з російської сторони, ми негайно прийняли рішення підтримати наших сусідів так, як дійсно можемо – говорить проф. Мацей Жиліч, голова FNP. – Тож ми запустили новий шлях фінансування не тільки, щоб підтримати науковців з України, але також, щоб сприяти перспективі активної довгострокової співпраці між українським та польським науковим колом. Дуже хочемо нагородити польсько-українські дослідницькі проекти, які будуть мати вагоме значення для обоїх країн та будуть сприяти поглибленню знань про важливість демократії, європейської інтеграції і безпеки – фундаментальних цінностей, які, на жаль, в останніх тижнях ставляться під сумнів та розтоптуються.

Програма буде реалізована в конкурсному режимі. Відзначених буде максимально 6 наукових проектів. Подати заяву можуть пари вчених, де є одна людина з України, а друга – працевлаштована в Польщі. Від їхнього спільного імені заявку має подати особа, яка працює в Польщі, разом з польською дослідницькою установою, де буде реалізовуватися проект (приймаючий підрозділ).

Прийом заявок відбудеться на два конкурси: до 29 квітня 2022 (I конкурс) і до 30 вересня 2022 (II конкурс). Більше інформації і деталі статуту програми доступні на сторінці: https://bit.ly/3wiYmjE .

FNP також планує найближчим часом запустити збір коштів для всіх, хто хоче підтримати програму.