» » Відбулася завершальна конференція проєкту «Регіональна політика Європи та загрози в безпековій сфері»

Відбулася завершальна конференція проєкту «Регіональна політика Європи та загрози в безпековій сфері»

Дата: 14-06-2022, 12:12 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні у Західноукраїнському національному університеті відбулася завершальна конференція проєкту «Регіональна політика Європи та загрози в безпековій сфері». Цей проєкт реалізовувався в класичному університеті Тернополя з 2019 по 2022 рік. Основою метою цього проєкту було сприяння поширенню досвіду ЄС щодо розкриття територіального потенціалу через стратегічні програми розвитку та впровадження найкращих практик в Україні з метою подальшої інтеграції в систему регіонів ЄС.

У заході взяли участь представники вітчизняних та іноземних закладів вищої освіти, а також координатори проєктів Жана Моне із всієї України. Зокрема доповіді презентували фахівці Національний Еразмус+ офіс в Україні, Університету Західної Македонії (Греція), Лодзького університету (Польща), організації OMNIS Religio Vorstandt (Німеччина), Маріупольський державний університет, Харківського національного економічного університету імені С. Кузнеця, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Державного торговельно-економічного університету, Запорізький національний університет, Національного університету "Львівська політехніка".

Реалізовуючи основні завдання досягли таких результатів:

· 161 магістр навчався на ERP-курсі;

· 133 слухачі пройшли ERP-тренінг;

· опубліковано 7 статей та видано 2 підручники;

· організовано 3 круглі столи та підсумкову конференцію;

· удосконалено методику викладання в університеті;

· поглиблено знання та навички студентів та слухачів у сфері територіального розвитку ЄС;

· започатковано ланцюг структур Жана Моне в університеті з метою їх подальшого розвитку до повноцінного Центру європейських студій.

Програма продовжує надавати можливості навчальної та академічної мобільності науковцям та студентам, підтримує проєкти партнерства та розвитку.

Академічний координатор проєкту, ректор ЗУНУ Андрій Крисоватий зазначив:

«Дякую усім, хто взяв участь у реалізації проєкту «Регіональна політика Європи та загрози в безпековій сфері», а особливо студентам, які були надзвичайно активними й інтегрувалися в європейський освітній простір.

Вам, молоді люди, будувати сучасну європейську державу – Україну, будьте патріотами й наполегливо працюйте. Сьогодні хочу вам вручити сертифікати й побажати нових перемог, особистісного росту та мирного майбуття.

Ми переможемо! Ми вистоїмо! Все буде Україна!»

Студенти курсу «Європейська регіональна політика» ознайомились із стратегіями розвитку територій, аспектами децентралізації і самоврядування, розміщення регіональної виробничої діяльності, міського розвитку та формування кластерів в країнах ЄС. Отримані компетенції зможуть бути використані випускниками програми для розширення їх фахового профілю та сприятимуть підвищенню їх конкурентоздатності на національному та глобальному ринках праці.

 

Слухачі курсу «Європейська практика місцевого управління» перейняли європейський досвід формування конкурентних переваг регіону, здійснення регіональної політики, просторового планування та розвитку депресивних територій в ЄС. Здобуті практичні навики будуть корисними при здійсненні професійної діяльності направленої на розбудову вітчизняних територій.