» » Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Психосоціальні ресурси особистісного та соціального розвитку в епоху глобалізації»

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Психосоціальні ресурси особистісного та соціального розвитку в епоху глобалізації»

Дата: 4-11-2022, 16:10 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Психосоціальні ресурси особистісного та соціального розвитку в епоху глобалізації» присвячена святкуванню Дня працівника соціальної сфери України та Дня кафедри психології та соціальної роботи Західноукраїнського національного університету.

Для участі у конференції тези подали 165 осіб з понад 40 провідних університетів і профільних організацій, у тому числі науковці із десяти закордонних ЗВО.

Робота конференції проходить у чотирьох науково-практичних платформах: «Філософсько-методологічний та культурно-історичний дискурси ресурсології як інноваційної сфери миследіяльності», «Психодуховні ресурси особи, групи, соціуму», «Соціокультурні ресурси як чинник особистісного зростання і суспільствотворення», «Ресурсне практикування у соціогуманітарній сфері сучасного суспільства».

Співорганізаторами конференції виступили Католицький університет у Ружомберку (Словаччина), Університет Костянтина Філософа в м. Нітрі (Словаччина), Коледж прикладної психології в м. Терезін (Чеська Республіка), Академія прикладних наук, Вища школа управління й адміністрування в м. Ополе (Польща), Заклад вищої освіти «Український католицький університет», Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди, Український НМЦ практичної психології і соціальної роботи НАПН України, Громадська організація «Інтелектуальний штаб громадянського суспільства».

Відрадно, що почесним гостем на науковому дійстві став колишній випускник кафедри психології та соціальної роботи, а зараз – проректор з освітньої діяльності Католицького університету у Ружомберку (Словаччина) Мартін Тарай.

«У умовах жахів війни психодуховні ресурси людини здатні швидко вичерпуватися і потребують перманентного поновлення. Саме психологи і соціальні працівники є тими фахівцями, які здатні не тільки забезпечувати необхідними матеріальними ресурсами життєактивність особистості, а й активізовувати внутрішні ресурси клієнта», - зазначає деканка соцільно-гуманітарного факультету Оксана Гомотюк.

Проректор з наукової роботи Зеновій Задрожний у вступному слові сказав: «Відрадно, що у Західноукраїнському національному університеті ми проводимо конференцію на таку актуальну тематику. Для науковців і фахівців неймовірно важлива тема для дискусій, досліджень, наукових конференцій. У час війни ми гартуємо нашу стійкість разом. Це потрібно нам не лише для того, щоби дати собі раду з усіма стресами та випробуваннями, пов’язаними з жахіттям війни – але й щоб усім разом здобути перемогу!»

"Власне серед багатоманіття матеріальних, соціальних і психодуховних ресурсів людства винятково важливе місце займають інтелектуальні ресурси, тобто всеможливі продукти розумової (зокрема, аналітичної, мисленнєвої, пізнавальної) діяльності особи, групи, спільності. Тому сподіваюся, що наша конференція стане джерелом розвитку психодуховних ресурсів особи і групи, а також ресурсів ефективного суспільствотворення", - відзначив завідувач кафедри психології та соцільної роботи Андрій Гірняк.

 

Лейтмотивом конференції та неформальним гімном кафедри психології та соціальної роботи є написаний професором Анатолієм Фурманом вірш «Психея».


 

Твори ж, Психеє, власну сферу –

Вселенську, вільну, на добро,

Відкрий у мисленні манеру,

В діяльності – своє ядро.

Де вчинок-подвиг владарює,

Життя і мудрість у ладу,

І кожен з правдою крокує

Та сенсом сповнює ходу.

Де скрізь кипить свята робота

Й взаємне щире прийняття,

Там вищий ценз має турбота

Про цілі й цінності життя.

Де світу бачення гуманне,

Надвартість мудрості і справ,

Завзяття Духу бездоганне,

Душі і мрій – святих оправ.

Психеє, вічна Ти в Любові,

Коли із Логосом союз,

Софійність в кожнім Твоїм слові

Летить у простір без обуз.

 

 

 

(Фрагмент вірша «Психея»,

автор – професор Анатолій В. Фурман)