» » Григорій Сковорода – сучасний світоч для студентської молоді

Григорій Сковорода – сучасний світоч для студентської молоді

Дата: 16-11-2022, 15:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Григорій Савич Сковорода - найвидатніша постать у культурному й літературному житті України XVIII століття. А його філософія справила величезний вплив на людей в усьому світі. Сковорода входить, за версією ЮНЕСКО, до п'яти мудреців світу – разом із Сократом, Конфуцієм, Спінозою і Махатмою Ганді. Їх усіх об'єднує принцип: «жив, як учив». Сковорода - великий мандрівний філософ, народний мислитель, просвітитель і письменник, композитор і музикант, один з творців філософії щастя.

Разом із студентами класичного університету Тернополя говорили про вічні чесноти людини: любов, що єднає, творить і навчає.

Мудра філософія мислителя і цілителя людських душ, мудреця Григорія Сковороди є навчальною настановою життя і актуальна в сьогоденні. Його вчення є коштовним духовним скарбом для нас.

Своєю етичною наукою і всім своїм життям Григорій Сковорода мав величезний вплив на сучасників і на майбутніх українських громадян.

Філософія людського щастя, яку залишив у спадок Сковорода зрозуміла: «Любов виникає з любові. Хіба не любов усе єднає, будує, творить, подібно до того, як ворожість руйнує?»

У своїх творах вчить кожного з нас уміти насолоджуватися кожною миттю життя: «Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».

Василь Яременко у передмові до вибраних творів Григорія Савича зазначає: «Для Т.Г. Шевченка твори Сковороди були не лише підручною книгою, але й незглибимим джерелом філософської і поетичної думки, з якого повною мірою черпала допитлива душа генія».

Сковорода казав: «Найкраща з помилок – та, яку допускають при навчанні».

На думку, філософа, який відмовився від благ і жив у щасті усвідомлення себе та істини, головні уроки полягають в тому, що світом править любов, немає більшої радості, ніж жити за покликанням, все, що нам потрібно, дається легко і знаходиться всередині нас.

Сковорода спонукав мислити, а не зазубрювати науку з книжок, але, крім філософії, літературних творів і музики Сковороди, лишився нам і урок цього рідкісного життя - бути вільним серед неволі і святим посеред пекла.

Сподіваємося, що  кожний із нас зуміє знайти у творах Г. Сковороди щось для себе, чим керуватиметься все життя.