» » «Мова – то серце народу: гине мова, гине і народ…»

«Мова – то серце народу: гине мова, гине і народ…»

Дата: 21-02-2023, 11:46 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Як парость виноградної лози, плекайте мову.

М. Рильський

У бібліотеці ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету для студентів ТТ-11 та ТТ-12, які під час тривоги перебували у тимчасовому укритті, проведено бесіду «Мова – то серце народу: гине мова, гине і народ…» та вікторину до Міжнародного дня рідної мови.

 21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Окрім цього, 2018-2027 рр. оголошено в Україні Десятиріччям української мови. З нагоди цих подій запрошуємо у читальний зал для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ для перегляду діючої тематичної книжкової виставки.

Завідувачка читального залу Ірина Любезна розповіла про історію свята, його роль для сприяння мовній і культурній різноманітності. Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. Цей день із присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді у Бангладеші став днем  полеглих за рідну мову. Минуло багато років. У жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи із 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Рідна мова - це мова предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними  надбаннями. Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією й відточена творчістю найталановитіших письменників. Мова є тим інструментом, що єднає націю, народ у єдине ціле; є великим  скарбом, який необхідно шанувати, плекати, берегти  і  розумно  збагачувати. Рідною мовою говорить серце й  душа української землі.

Для молоді було проведено вікторину "Мово рідна, слово рідне!" з метою  поглиблення знань студентів про рідну мову, виховання  любові та поваги до українського слова, збереження своєї національної культури.

Також Ірина Любезна ознайомила молодих людей із тематичною виставкою, яку підготовано працівниками читального залу для студентів "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову" (Ліна Костенко).

Будьте допитливими та натхненними, тоді  перед вами відкриються неозорі виднокола української мови.

Працюйте над собою, збагачуйте словниковий запас. Адже «Слово до слова – зложиться мова».