» » Презентація книги «Наш Сковорода від А до Я»

Презентація книги «Наш Сковорода від А до Я»

Дата: 22-03-2023, 12:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До Всесвітнього дня поезії у читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету відбулася зустріч із Марією Назар, поетесою, активною громадською діячкою, публіцисткою, популяризаторкою літератури на Тернопіллі, членкинею Національної спілки журналістів України, членкинею Національної спілки письменників України, лауреаткою обласної літературної премії імені Ярослава Павуляка (2021).

Модератор – завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна.

У заході взяли участь доктор економічних наук України, професор, редактор, поет, літературознавець Василь Дерій, доцентка кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу Зоряна Пушкар, викладачка кафедри агробіотехнологій  Тетяна Грохольська, студенти факультету економіки та управління,  навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури,  навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина.

Марія Іванівна презентувала книгу «Наш Сковорода від А до Я». Видання присвячене 300-річчю до Дня народження Григорія Сковороди й адресоване поціновувачам його спадщини. «Наш Сковорода від А до Я» - це спроба осмислити в оригінальній формі величні обшири думки мислителя Г.Сковороди  - нашого перворозуму. У книжці передано його життєпис у фактах, візіях та думках, цьому посприяв формат алфавітного порядку думнослів’я, а також  жанр тавтограми, який виник у барокову добу Г.Сковороди.

У книзі, опираючись на дослідженні джерела сковородознавства, Марія Назар спробувала подати традиційні і новітні інтерпретації постаті Г.Сковороди. 

Присутні дізналися багато цікавих фактів із біографії, тверджень, ідей та поглядів Сковороди.

Авторка наголосила на легендах про його дивовижне життя, наголосила  на «Ідеї сродної праці» - провідній теорії Сковороди, як ідеалі  суспільства, де кожен реалізовує свої природні таланти у «сродній» праці і дістає насолоду від цього.

Неабияку цікавість у студентської молоді викликала теорія щастя, яка є наскрізною у всіх працях Сковороди: «Щастя ні від Небес, ні від Землі не залежить… Щастя в серці, серце в любові, а любов у законі вічного. Не шукайте щастя в  Америці, чи на Канарських островах, чи в азійському Єрусалимі, чи в царських палацах, адже щастя завжди і всюди з вами».

 На завершення заходу Василь Дерій продекламував власний вірш «Символ вічності буття», приуроченій жіночій красі.

Розповіді Марії Назар про філософа Сковороду створили присутнім теплу, дружню й неймовірну атмосферу!