» » Круглий стіл «Економічна освіта та іноземна мова як запорука професійного успіху»

Круглий стіл «Економічна освіта та іноземна мова як запорука професійного успіху»

Дата: 24-03-2023, 11:29 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  У межах співпраці Західноукраїнського національного університету з Асоціацією українських германістів (Львівський національний університет імені Івана Франка) та Департаментом освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації було організовано круглий стіл «Економічна освіта та іноземна мова як запорука професійного успіху» для учнів 10-11 класів, їх батьків і вчителів з іноземних мов.

Співорганізатори заходу – кафедра міжнародної економіки навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина та навчально-науковий центр з вивчення іноземних мов ННІНОТ ЗУНУ.

Мета круглого столу - презентація Асоціації українських германістів для освітян Тернопільщини, учителів та учнів, які вивчають німецьку мову у закладах загальної середньої освіти нашої області,  ознайомлення з освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка», як можливістю отримання економічної освіти європейського рівня та навчання упродовж семестру у Технічному університеті Дрездена (Німеччина) за кошти Німецької служби академічних обмінів (ДААД).

 До учасників зустрічі звернувся перший проректор ЗУНУ Микола Шинкарик, наголосивши  на важливості вивчення іноземних мов для формування багатогранної особистості, для професійного успіху у майбутньому. Микола Іванович Шинкарик побажав усім присутнім наснаги і впевненості у досягненні своїх задумів.

 Директорка Департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Ольга  Хома окреслила основні тенденції у загальній середній освіті,  зосередивши увагу на впровадженні профільного навчання, що сприятиме значною мірою мотивації талановитої учнівської молоді до всебічного інтелектуального розвитку. Гостя зазначила, що з урахуванням вимог МОН України щодо вивчення іноземних мов у закладах освіти, необхідно ще краще їх опановувати, що допоможе  кожному втілити в життя багато сміливих ідей.

Професорка Христина Дяків від імені президента Асоціації українських германістів привітала учасників та охарактеризувала основні напрями діяльності всеукраїнської організації: щорічні міжнародні науково-практичні конференції за участю вітчизняних та іноземних науковців, воркшопи, навчально-методичні семінари, вебінари для учителів німецької мови, аспірантські колоквіуми; спільні конференції зі стипендіатами фонду імені Ганнса Зайделя, презентації книг німецькомовних авторів тощо. Варто виокремити, що заходи проводяться за підтримки Німецької служби академічних обмінів (ДААД), Австрійської служби академічних обмінів (ОеАD), мюнхенського фонду імені Ганнса Зайделя та ін. Усі учителі німецької мови Тернопільщини матимуть змогу стати членами Асоціації українських германістів (АУГ) – це сприятиме їхньому професійному розвитку  надалі.

Відрадно, що з травня 2018 року на базі навчально-наукового центру з вивчення іноземних мов ННІНОТ ЗУНУ діє обласний осередок АУГ.

У дискусії також взяли участь директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Ірина Іващук, директорка навчально-наукового центру з вивчення іноземних мов ННІНОТ Ольга Лужецька, завідувачка кафедри міжнародної економіки ННІМВ імені Б.Д. Гаврилишина Ірина Зварич, керівниця українсько-німецької факультет-програми ННІМВ  імені Б.Д. Гаврилишина Віталіна Куриляк,  професор кафедри міжнародної економіки  ННІМВ імені Б.Д. Гаврилишина Євген Савельєв та інші.

Співорганізатори розповіли присутнім про актуальність вивчення іноземних мов: німецької та англійської; їхню роль у професійному становленні, а також наголосили на значущості вивчення фахових дисциплін іноземними мовами при виборі освітньо-професійної програми «Міжнародна економіка».

До круглого столу долучилися також учні й учителі закладів загальної середньої освіти усієї Тернопільщини, а саме: Борщівська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, Бучацький ліцей, Жуківський ліцей ім. Б. Лепкого, Заліщицька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів імені О. Маковея, Заліщицька державна гімназія, Заліщицька ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, Кременецька гімназія № 3, Мельнице-Подільська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Снігурівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Кременецького району, Теребовлянський академічний ліцей імені Ярослави Стецько, Тернопільська класична гімназія та інші.

Учні старших класів та вчителі Тернопільської НВК «Загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів — економічний ліцей № 9 імені Іванни Блажкевич» активно взяли участь у заході.

Усі учасники круглого столу отримають сертифікати та можливість долучитися до онлайн-курсів, які проводитимуть лектори Дрезденського технічного університету.