» » Форум «Цифрові рішення задля якості освіти. Реалізація освітніх змін в #Дії»

Форум «Цифрові рішення задля якості освіти. Реалізація освітніх змін в #Дії»

Дата: 22-06-2023, 16:49 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 22 червня у Західноукраїнському національному університеті відбувся цифровий форум «Цифрові рішення задля якості освіти. Реалізація освітніх змін в #Дії», в якому взяли участь керівники, педагогічні працівники закладів середньої освіти та освітні управлінці Тернопільської області.  

«Раді вітати освітянську спільноту Тернопільщини у Західноукраїнському національному університеті. На вимогу часу університет постійно працює над цифровізацією освітніх та наукових процесів. Співпраця із єдиним порталом державних послуг Дія – це важливий крок у розвитку закладу вищої освіти, наданні якісних послуг. Переконана, що питання, які сьогодні будуть обговорюватися під час форуму є надзвичайно важливими, адже система освіти має зазнати докорінних цифрових змін. Бажаю усім конструктивного і плідного діалогу, нових напрацювань та ідей!» - зазначила проректорка з науково-педагогічної роботи Оксана Десятнюк.

Із вітальними словами звернулися заступник Голови Державної служби якості освіти України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації – Іван Юрійчук, начальниця управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області – Наталія Моравська.

Модераторка Наталія Волощук, заступниця начальника управління – начальниця відділу інституційного аудиту управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області сказала: «Кожен із присутніх є учасниками розпочатої у 2020 році МОН України, Державною службою якості освіти України цифрової трансформації української освіти і науки в освітню екосистему.  Реалізація стратегічного курсу на цифровізацію освіти повинна ґрунтуватися на міцній науково-методичній та нормативно-правовій базі, а дискусійні питання мають обговорюватися фахово. Тому діймо спільно й розбудовуймо систему якості освіти!»

Також Наталія Волощук наголосила, що управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області розширює свою співпрацю із провідними вишами регіону й висловила вдячність адміністрації класичного університету Тернополя за надану можливість використання сучасного цифрового простору – бібліотеки електронних ресурсів.

 У 2023 році актуальність оцифрування освіти підтверджена новопризначеними віцепремʼєр-міністром Михайлом Федоровим та Міністром освіти і науки України Оксеном Лісовим щодо необхідності широкого впровадження у навчання цифрових інструментів, «дебюрократизації» освітніх і управлінських процесів, реалізацію стратегічного курсу на цифровізацію. Запуск документів про освіту у застосунку «Дія» - це лише один із кроків цього проєкту, який за масштабом та амбітністю не має аналогів навіть у європейських країнах. Профільним міністерством у 2021 році розроблено проєкт Концепції цифрової трансформації освіти і науки на період до 2026 року, який  спрямований на подолання низки освітніх та навчальних проблем.

Під час роботи форуму було обговорено інформаційно-аналітичну систему «EvaluEd», роль цифрових інновацій та синергію можливостей спільноти зво у формуванні STEM-орієнтованого освітнього середовища, платформу Moodle та школу у смартфоні.

Цифровізуймо українську освіту разом!