» » Літературна година «Уславлення мужності і сили людського духу у творчості М. Коцюбинського».

Літературна година «Уславлення мужності і сили людського духу у творчості М. Коцюбинського».

Дата: 15-09-2023, 12:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У читальному залі для студентів бібліотеки імені Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету проведено літературну годину «Уславлення мужності і сили людського духу у творчості М. Коцюбинського».

Михайло Коцюбинський – одна з найвидатніших постатей в історії української літератури. У ряду велетів духу, що винесли сонячне рідне слово на світові вершини, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки стоїть й ім’я Михайла Коцюбинського.

До 159-тої річниці від дня народження українського письменника, майстра художнього слова, громадського діяча М. М. Коцюбинського працівники читального залу організували  книжкову виставку «Михайло Коцюбинський – великий майстер рідного слова». В експозиції представлені багатотомні та окремі видання творів письменника та документи про його творчий і життєвий шлях.

Завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна розповіла присутнім про цікаві факти з життя Михайла Коцюбиського та ознайомила їх із відомими творами митця: «Intermezzo», «Дорогою ціною»,  «Fatamorgana», «Тіні забутих предків», які завоювали величезну популярність в Україні і далеко за її межами, їх перекладають багатьма мовами світу і знімають художні фільм. У своїх творах він показав силу й енергію простих трударів, їх нездоланну стійкість у боротьбі за нове справедливе життя, відобразив соціальні і національні прагнення українського народу, оспівав його високу поетичність. А також у них він популяризує українську мову та літературу, звичаї, традиції, культуру, виховання молодого покоління у патріотичному дусі.

Студенти зачитували факти й цікаві історії із життя.

Феномен Коцюбинського – його освіченість. Коцюбинський знав дев’ять європейських мов, а через це – всю відому на той час літературу. Знався на музичному і театральному мистецтві, студіював психологію, етнографію та етнологію, цікавився політекономією, історією, медициною, журналістикою. В його домашній бібліотеці – підручники, словники, періодичні видання. Всі надбані знання переливались у літературні творіння. Сонце, людина, природа – три кити творчості Михайла Коцюбинського наснаженої сонячним оптимізмом, вірою у високе призначення людини на Землі.

Сподіваємось, що присутні відкрили для себе нового Коцюбинського, патріота та справжнього українця. Нам необхідно брати приклад з письменника і вчитись любити рідну мову, бо без мови немає народу, нації, держави.

Тому, доля такої яскравої особистості повинна стати для нас прикладом справжньої жагучої любові до свого рідного краю.