» » Історична година «Провісник української конституційної державності – Пилип Орлик»

Історична година «Провісник української конституційної державності – Пилип Орлик»

Дата: 20-10-2023, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До Дня народження українського державного та військового діяча гетьмана Пилипа Орлика проведено історичну годину «Провісник української конституційної державності – Пилип Орлик».

Модератори – завідувач читального залу для студентів Ірина Любезна та  кандидат історичних наук Галина Дурдас.

Особливе місце серед поборників української національної ідеї посідає гетьман-емігрант Пилип Орлик. Навряд чи комусь із козацьких гетьманів вдалося піднести українську справу на справді європейський рівень й обстоювати її з такою правничою глибиною і обґрунтованістю, як це зробив Пилип Орлик. Упродовж трьох десятиліть він енергійно й наполегливою працював над проблемою незалежності України. Гетьман Пилип Орлик символізує, з одного боку, конституювання української Гетьманської держави, з іншого боку – європейський вимір української історії. Оратор, поет, філософ, публіцист, поліглот – видатна постать в історії творення України.

Пилип Орлик – головний автор укладеної на Бендерській Раді 1710 року, між ним та козацькою старшиною, угоди «Пакти і конституція прав і вольностей Війська Запорозького». Цей документ вважається першим конституційним актом України. Конституція Пилипа Орлика відома на весь світ, а сам він чітко асоціюється з боротьбою українців з ненависною диктатурою москви.

Конституція засвідчила високий рівень політичної культури нашого народу й стала невичерпним джерелом для наступних державотворчих змагань українців і вагомим внеском до історико-правової думки.

Гетьман Пилип Орлик був надзвичайно освіченою людиною – знав десять мов, мав величезну, як на той час, бібліотеку Пилип Орлик лишив за собою поетичну, публіцистичну, мемуарну епістолярну та історіографічну спадщину. Усе своє свідоме життя Пилип Орлик віддав боротьбі за ідею Української незалежності – справі, яку продовжив найвідоміший з його синів Григорій (1702-1759).

Ірина Любезна репрезентувала основні дослідження, присвячені Пилипу Орлику та його добі. Серед сучасних видань на книжковій виставці представлено енциклопедичні, узагальнюючі праці та інші, де містяться біографічні відомості про Пилипа Орлика та його діяльність.

У межах вивчення дисципліни «Історія України», яку викладає Галина Дурдас, студенти групи МЕНт-21 ВСП "Фаховий коледж економіки, права та інформаційних технологій ЗУНУ" підготували тематичні доповіді та цікаві факти із життя Пилипа Орлика.

Пилип Орлик до кінця життя залишився вірним своїм ідеалам і боровся за них, незважаючи ні на що.