» » День Європи для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

День Європи для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Дата: 10-05-2024, 14:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 День Європи для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» розпочався із спеціальної лекції Почесного Консула Литовської Республіки у м. Тернопіль Ярослава Візняка, яка відбулася в межах вивчення дисципліни «Теорія міжнародних відносин».

Родзинкою цього Дня стало відвідування Почесного Консульства Угорщини у м. Тернопіль та зустріч з Почесним Консулом пані Тетяною Чубак.

Студенти радо поділилися своїми враженнями.

Вікторія Олексович, студентка групи МВСК-12: «Для мене зустріч у Почесному Консульстві Угорщини у м. Тернопіль стала яскравою та захопливою подією. Я отримала унікальну можливість поглибити свої знання про Угорщину, її культуру та співпрацю з Україною.

Відкриваючи для нас світ угорського мистецтва, Почесний Консул Тетяна Чубак показала нам картини та ікони відомих угорських митців і поділилася унікальними фактами про їхню творчість та історію. Ми побачили вражаючу кількість фотографій та відеоматеріалів, які свідчили про різносторонню діяльність Почесного Консульства. Також мені запам’ятались слова пані Тетяни про те, що «хто не знає історії, засуджений повторювати її помилки і стати жертвою обману в сучасному світі». Отже, дуже важливо знати про минуле, щоб уникнути подібних помилок у майбутньому та краще розуміти сучасні виклики та обставини.

Я щиро вдячна за гостинність і можливість отримати такий корисний досвід. Нехай наші культурні зв'язки процвітають, адже, як зауважила Тетяна Чубак, «розвивати культуру – це не лише збагачувати світогляд, а й відкривати нові горизонти для національного самовизначення».

Гордецький Василь, студент групи МВСК-12: «Я разом з іншими студентами і викладачами відвідав Почесне Консульство Угорщини в місті Тернопіль. На зустрічі нам розповіли про культурні особливості, історію, видатних діячів та перспективи співпраці наших країн. Я вперше відвідував таку установу і мені було цікаво дізнатися більше про процеси, які відбуваються всередині. у Консульстві працюють розумні і позитивні люди. Спілкування було приємним, корисним і повчальним. Я отримав неоціненний досвід. Представники Консульства займаються активною громадською і волонтерською діяльністю, роблять багато для кращого ознайомлення українців з культурою сусідньої країни. Також вони докладають багато зусиль до організації поїздок постраждалих від війни в Угорщину задля відпочинку або лікування. Багато наших поранених військових вирушило на реабілітацію після поранень за посередництва працівників консульства. Найбільше мене вразило те, що попри свою основну роботу, ці люди мають достатньо часу і сил для такої діяльності».

Кримчук Аліна, студентка групи МВСКм-11: «Завжди із задоволенням беру участь у подібних заходах, адже цікаво послухати і повчитися у професіоналів, які мають великий досвід у своїй справі і щиро діляться ним зі студентами. Саме на таких зустрічах, можна отримати відповіді на питання, які ніколи не знайдеш у посібниках чи підручниках. У Почесному Консульстві Угорщини дізналася багато нового і на деякі речі подивилася з іншого боку. Дякую університету за такі можливості у навчанні!».

Мельничук Наталя, студентка групи МВСК-31: «Для мене особливо цікаво було почути історію збереження корони святого Іштвана, про виноходи Угорщини, такі як кулькова ручка і усім відому головоломку кубик Рубика. А ще також, мене зацікавила угорська кулінарія та детальна розповідь про приготування національної страви «бограч». До зустрічі я не знала, що Угорщина є винахідником кондитерської випічки - круасан. Зустріч залишила незабутні враження та поглибила моє розуміння співпраці між Україною та Угорщиною».

Сливка Уляна, студентка групи МВСК-12: «Екскурсія кабінетами Консульства розкрила різні аспекти діяльності та досягнення угорської дипломатії. Ми побачили багато нагород, подяк, фото пані Тетяни Чубак з відомими угорськими дипломатами, а також світлини з різних благодійних заходів.

Пізніше в  конференц-залі,  ми переглянули цікаві відеоролики про довоєнний День Європи у ТРЦ «Подоляни», де кожна країна представляла свої національні страви та танці, а також  дізнались про економічну допомогу, яку Угорщина надала Тернополю під час пандемії.  Також цікаво було послухати про те чим славиться Угорщина, а саме про реабілітацію за допомогою термальних вод, і про те, як щорічно діти з України  відвідують літні табори в Угорщині, а військові проходять реабілітацію.

Тетяна Чубак також є директором з розвитку ТРЦ «Подоляни», тому детально поділилась особливостями роботи торгового центру. Вражаюче було почути те, що центр щорічно відвідує 7 мільйонів людей, а максимальна кількість відвідувачів в день сягає 20 тисяч.

Мені було приємно зануритись у світ угорської культури та історії».

Алхімова Юлія, студентка групи МВСК -11: «Це був цікавий та корисний досвід для студентів. Почесний Консул Угорщини пані Тетяна дуже люб'язно провела цікаву і змістовну екскурсію. Вона розповіла нам історичні факти про Угорщину, про зустрічі з почесними гостями та показала, як працює Консульство зсередини. А ще запам’ятався виступ студентів 4 курсу освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», які представили нам презентацію про Угорщину, її історію, економіку, співробітництво з Україною. Для себе я взяла багато чого нового від цієї зустрічі, розширила свої знання про Угорщину, про діяльність консула Угорщини та про тонкощі цієї роботи. Я з радістю хотіла би проходити практику у Почесному Консульстві Угорщини у м. Тернопіль на 4 курсі».