» » Міжнародна конференція молодих вчених «Штучний інтелект для сталого розвитку»

Міжнародна конференція молодих вчених «Штучний інтелект для сталого розвитку»

Дата: 13-05-2024, 11:27 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 На базі Західноукраїнського національного університету відбулася Міжнародна конференція молодих вчених «Штучний інтелект для сталого розвитку».

Мета заходу – об’єднати молодих науковців із різних куточків України та закордону для обміну науковими доробками і жвавих дискусій у класичному університеті Тернополя. Конференція вперше об’єднала науковців задля вирішення проблематики застосування штучного інтелекту для підтримання цілей сталого розвитку, в тому числі і для повоєнної відбудови України та розвитку міжнародного співробітництва молодих вчених.

Розпочав роботу конференції проректор з наукової роботи Микола Дивак: 

«Дорогі колеги, шановні учасники!

 Я щиро радий вітати вас на міжнародній конференції, яка присвячена темі «Штучний інтелект для сталого розвитку».

 Сьогодні, у ХХІ столітті, людство стикається з безліччю викликів глобального масштабу: зміна клімату, забруднення навколишнього середовища, бідність, голод, хвороби, нерівність, війна... Вирішення цих проблем потребує спільних зусиль всього людства, пошуку нових рішень та інноваційних підходів.

 І саме штучний інтелект може стати потужним інструментом для досягнення сталого розвитку. Він володіє невичерпним потенціалом, який може допомогти нам оптимізувати використання ресурсів; моніторити та аналізувати дані про споживання енергії, води, ресурсів, щоб використовувати їх раціональніше та економніше; підвищити ефективність у різних сферах; автоматизувати рутинні завдання та виробничі процеси, покращити логістику та ланцюги постачання; розробити нові технології; створити нові можливості; стимулювати економічне зростання, покращити якість життя людей… Звичайно, як і будь-яка потужна технологія, штучний інтелект потребує відповідального та етичного використання. Ми повинні переконатися, що він використовується на благо людей, а не для їхньої шкоди.

Важливо пам'ятати, що це не заміна людському інтелекту, а його доповнення!»  

 

З вітальними словами до учасників звернулася голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук.

Пленарне засідання конференції відкрив професор Вроцлавського університету економіки та бізнесу Артур Рот. У своїй доповіді «Штучний інтелект: поняття та застосування», професор Рот окреслив особливості використання функціонального різноманіття штучного інтелекту в освіті, науці, медицині, техніці. Окрему увагу професор приділив обміну досвідом результатів дослідницьких проєктів Вроцлавського університету економіки та бізнесу у сфері використання штучного інтелекту

З доповіддю «Цифрове право Європейського Союзу» виступив професор цивільного права Ягеллонського університету,

професор європейського приватного права, порівняльного права та польського приватного права в Університеті Оснабрюка, Doctor Honoris Causa, член наглядової ради ЗУНУ Фридерик Цолль. Професор розглянув проблемні питання нормативного регулювання нових цифрових правовідносин вторинним правом ЄС, окреслив напрями розвитку цифрового законодавства ЄС.

Доповіді кейнот спікерів конференції відзначилися високим рівнем інтерактивності, стимулюючи наукові обміни думками та аналіз результатів досліджень серед учасників.

У межах роботи секційних засідань «Pозумні технології для економіки та управління», «Інновації в природокористуванні та інфраструктурі», «Технологічні інновації в праві та соціальному розвитку», «Застосування штучного інтелекту в освіті» свої доповіді представили учені з наукових установ як України, так і світу.

Модераторами конференції були голова наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ЗУНУ Ганна Поперечна, секретар наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ЗУНУ Олег Піцун.

У підсумку роботи конференції найкращих доповідачів конференції було нагороджено іменними сертифікатами.

Варто зазначити, що за результатами роботи конференції було сформовано збірник наукових праць, який буде підданий процедурі рецензування для його подальшого включення в наукометричну базу даних Scopus.

Дякуємо учасникам конференції за цікаві доповіді!