» » Другий день та підсумки конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії»

Другий день та підсумки конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії»

Дата: 14-05-2024, 14:28 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Надзвичайно насиченим та продуктивним був другий день III Міжнародної науково-практичної конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри», організованої навчально-науковим інститутом комунікацій Західноукраїнського національного університету спільно з Національною службою посередництва і примирення та Національною асоціацією медіаторів України.

Захід відбувався у двох форматах – проведення практико-орієнтованих заходів, як-от: тренінгів, воркшопів, терапевтичного кола, та паралельно дискусійних платформ за вибором учасників конференції.

Ключовими експертами другого дня конференції були:

Маттіас Гертер – колишній керівник підрозділів кризового управління та переговорів Федеральної поліції Швейцарії та поліції кантону Берн, а також експрезидент Європейської мережі консультативних груп з питань викрадення людей, захоплення заручників та вимагання, який провів практичну сесію «Коли слова рятують життя – уроки переговорів про звільнення заручників для врегулювання конфліктів та криз». Під час тренінгу спікер завдяки своєму багатому досвіду у керівництві підрозділами кризового управління та переговорів в різних поліцейських структурах Швейцарії, навів численні приклади того, як використовувати мову для зниження напруги, стресу, а також для переконання іншої сторони у необхідності поступок.

Стів Албан Тінео та Пол Фішер – гостьові лектори Західноукраїнського національного університету, провели практико-орієнтований тренінг «Переговори під ключ: від самопізнання до майстерності». Стів Тінео – засновник та генеральний директор «Assertive Group», компанії з дослідження і практики перемовин, фасилітації, лідерства та впливу, є визнаним експертом з перемовин та медіації. Він поділився з учасниками своїми знаннями та практичним досвідом у сфері ефективної комунікації та лідерства. Пол Фішер –  директор Оксфордської програми перемовин та член спільноти наукових співробітників Оксфордського університету, представив свій унікальний погляд на переговори та комунікацію в сучасному світі. Його знання та досвід доповнили практичний аспект тренінгу та дозволили учасникам отримати комплексний погляд на цю важливу тему. За словами експерта, успішні переговори вимагають від учасників не лише професіоналізму, але й емпатії, толерантності та гнучкості. Він підкреслив важливість правильного підходу до кожного випадку та розуміння специфіки окремої ситуації.

Особливою цінністю цього тренінгу були цільова аудиторія – працівники Головного управління національної поліції в Запорізькій та Тернопільській областях. Для поліцейських, які працюють у прифронтових зонах та у сфері психологічної допомоги, участь у подібних заходах є необхідною для підтримки та розвитку їхніх навичок у сфері кризових переговорів та врегулювання конфліктів, зважаючи на складнощі під час забезпечення ними охорони прав і свобод громадян, протидії злочинності, утримання громадської безпеки та проведення спеціальних операцій. Отримана інформація та досвід допоможуть покращити професійну діяльність поліцейських та підвищити рівень їхньої готовності до вирішення кризових ситуацій.

 

Паралельно програму другого дня конференції продовжили дискусійні платформи під майстерною модерацією професора Яна ван Звітена, професора Ігоря Ліщинського, професора Ремігіуша Смолінскі, професорки Юстини Кшивковської, доцентки Марії Бригадир, сертифікованої медіаторки Оксани Теслі, студентів ОП «Психологія перемовин та медіація» Тетяни Моржевської та Євгенії Капалкіної, психологів-практиків Діани Бойко та Соломії Вершигори. Учасники дискутували про міжнародне партнерство та комунікації у сучасному глобалізованому світі; теорію та практику ведення політичних, дипломатичних, військових, торговельних і кризових перемовин; інститут медіації: українські реалії та закордонний досвід; психологічні та правові засади культури толерантної взаємодії.

Найбільш цікаві доповіді на конференції представили: Роберт Котецкі, Агнєшка Гілєвська (Польща), Вільям Фрік, Крістофер Вілард (США), Тамта Варшанідзе (Грузія), Мухаммад Джаммал (ОАЕ), Філіп Браун (Велика Британія),  Якуб Улагер (Словаччина), Андрій Гусєв, Олена Біницька, Тетяна Водоп’ян, Богдана Хименко,  Марія Мотилюк, Маркіян Варивода, Катерина Каращук, Алла Чайка, Олег Матеюк (Україна) та ін.

 

Особливими гостями цьогорічної конференції були справжні гуру,  легенди та експерти у царині комунікації, перемовин та медіації, як-от:

Джордж Колрізер – клінічний та організаційний психолог, письменник, спікер і консультант, почесний професор Бізнес-школи менеджменту та лідерства IMD у Лозанні (Швейцарія),

Ян ван Звітен – ректор Нідерландської бізнес-академії, ексголова правління Нідерландського фонду якості для медіаторів SKM, президент Міжнародного реєстру медіаторів Нідерландів, почесний професор та член наглядової ради Західноукраїнського національного університету (Нідерланди),

Генерал Джон Ф. Вортон – голова правління Центру глобального зв’язку, афілійований викладач Університету Джорджа Мейсона, член Консультативної ради старших офіцерів і Лабораторії лідерства, дипломатії і національної безпеки при Університеті штату Арізона (США),

Олександр Гершанов – директор освітніх програм Ізраїльської коаліції травми, консультант ООН (Ізраїль),

Пітер Кестінг – професор Орхуського університету, засновник Міжнародної асоціації навчання та дослідження перемовин «INTRA» (Данія),

Уляна Коруц – проректор  з науково-педагогічної роботи (міжнародна діяльність) Західноукраїнського національного університету, доктор юридичних наук (Україна).

 

Досить цікавою та змістовною була дискусійна платформа «Сертифікація медіаторів: міжнародний досвід» за участю асоціацій медіаторів України (Катерина Наровська), Королівства Нідерланди (Ян ван Звітен), Латвії (Евія Клаве), Грузії (Ніно Мачаідзе-Долідзе). Відрадно, що учасники платформи домовилися про продовження дискусії та майбутні спільні проєкти.

 

Динамічним та жвавим видалося обговорення молоддю превентивної діяльності щодо запобігання терористичним актам у молодіжному середовищі в контексті національної безпеки під час міжнародного студентського телемоста, який модерували Анастасія Мартиневич (Україна) та Кетеван Девадзе (Грузія).

 

А також, надзвичайно щемним був виступ спікера, який служить у лавах ЗСУ та працює на передовій з військовими. Про психотерапію на війні розповідав Юрій Стрижевський – психолог-практик, гіпнотерапевт, військовий психолог, кризовий психолог, спеціаліст з біосугестивної терапії (Україна).

 

Конференція завершилася, дискусії були плідними та результативними, учасники напрацювали нові думки та ідеї, обговорили можливості для вирішення актуальних питань сьогодення. За результатами проведеної конференції видано збірник тез та готується до друку колективна монографія.

 

Організатори конференції висловлюють вдячність адміністрації та усім долученим структурним підрозділам Західноукраїнського національного університету, усім партнерам, спікерам учасникам, перекладачам заходу за допомогу в організації та достойному проведенні III Міжнародної науково-практичної конференції «Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри».