» » Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у безбар’єрному освітньому і науковому просторі!

Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у безбар’єрному освітньому і науковому просторі!

Дата: 23-05-2024, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно завідувач читального залу для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету Ірина Любезна взяла участь у VIII Міжнародній науково-практичній конференції «Інновації партнерської взаємодії освіти, економіки та соціального захисту в умовах інклюзії та прагматичної реабілітації соціуму» на базі навчально-реабілітаційного закладу вищої освіти «Камʼянець-Подільський державний інститут».

Ірина Любезна виступила з доповіддю «Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у безбар’єрному освітньому і науковому просторі», де зазначила, що бібліотека відноситься до однієї найважливіших установ у соціокультурній реабілітації та інклюзії в освіті і науці.

Пріоритетним напрямом в обслуговуванні користувачів, незалежно від нозологій, має бути забезпечення комфортності їх перебування у бібліотеці. Бібліотека є центром життя університету.

Інклюзія є однією із складових забезпечення функціонування суспільства рівних можливостей, а бібліотека виступає як інструмент для формування інклюзивного освітнього і наукового простору. А це можливо завдяки зручності, комфорту, гармонійності та безбар’єрності таких установ.

Читання у осіб з особливими потребами має свою специфіку, яка полягає у розширенні спектра інформаційних потреб та інтересів, від задоволення яких залежить адаптація до умов життя у сучасному суспільстві та активізація інтересу до читання і бібліотеки, як суспільної освітньої інституції.

Бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ пристосована для відвідування її людьми з різними нозологіями. Зручний під’їзд для машини, пандуси для візка, ходунків, звуковий виклик на вході сповіщає про це, і бібліотекар буде супроводжувати цю людину закладом, а отже привітний та обізнаний з проблематикою особливих потреб персонал створює повноцінне безбар’єрне середовище.

Для користувачів з особливими потребами у книгозбірні є зручний підхід до читацького місця, місця за персональним комп’ютером. Відвідувачі мають можливість безоплатно скористатися мережею Інтернет.

У режимі віддаленого доступу працюють 24/7: електронний каталог, віртуальна довідка, електронна доставка документів, центр публікаційної підтримки.

Таким чином, бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ у своїй діяльності створює умови для якісного обслуговування людей з особливими потребами, сприяючи їх соціальній активності. Користування книгозбірнею сприяє інтеграції таких осіб у суспільне життя, що є дуже важливим для них, адже це можливість збільшення кола знайомств, досвіду, навичок у спілкуванні та розширення світосприйняття у цілому.