» » Студенти кафедри міжнародних відносин та дипломатії відвідали Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області

Студенти кафедри міжнародних відносин та дипломатії відвідали Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області

Дата: 31-05-2024, 14:25 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах вивчення дисципліни «Основи сталого розвитку» (керівник курсу завідувач кафедри міжнародних відносин та дипломатії Оксана Тулай) для студентів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету на базі Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області відбувся тренінг «Загальнообов’язкове державне соціальне страхування – запорука  сталого розвитку держави».

До заходу долучилися начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ігор Москалик, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Віталій Толуб’як, заступник начальника відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Олена Бабій, начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Олександр Томчук, заступник начальника управління по роботі з персоналом – начальник відділу кадрового адміністрування та організаційного розвитку Тарас Адамів.

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Ігор Москалик ознайомив студентів із основними напрямами діяльності та завдання управління, основами функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також наголосив на перспективах працевлаштування в органах фонду у зв’язку із розширенням його функцій, завдань та спектру послуг.

Заступник начальника Віталій Толуб’як поінформував студентську молодь про спектр послуг, що надаються в органах Пенсійного фонду України спеціалістами сервісних центрів; порядок призначення та виплати різних видів пенсій, житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, про виплату страхових виплат у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням.

Заступник начальника відділу забезпечення наповнення бюджету Олена Бабій ознайомила слухацьку аудиторію з джерелами формування доходів бюджету Пенсійного фонду, важливістю добровільної участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні, а також акцентувала увагу на головній ролі страхового стажу для набуття права на пенсійне та соціальне забезпечення, наголосила на важливості офіційного працевлаштування.

Під час зустрічі начальник управління інформаційних систем та електронних реєстрів Олександр Томчук розповів про онлайн-сервіси Пенсійного фонду та наочно продемонстрував учасникам тренінгу як саме застраховані особи можуть отримувати послуги дистанційно. Також наголосив, що цифрові технології дають широкі можливості у сфері надання адміністративних послуг, зокрема, спрощують систему обслуговування та комунікації громадян з територіальними органами фонду.

 Крім того, заступник начальника управління по роботі з персоналом – начальник відділу кадрового адміністрування та організаційного розвитку Тарас Адамів ознайомив студентську молодь із особливостями роботи у державних органах влади, в тому числі і в Головному управлінні. Також звернув увагу студентів на умови добору та призначення на вакантні посади державної служби і перелік необхідних документів.

Студенти із задоволенням поділилися своїми враженнями.

Лілія Кулик, студентка групи МВСК-11, зазначила: «Мені, студенці кафедри міжнародних відносин та дипломатії, випала нагода відвідати Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Цей візит залишив у мене яскраві враження та значно розширив мою уяву про діяльність цієї важливої установи. Перш за все, нам було детально роз’яснено основні напрями діяльності Пенсійного фонду України. Ми дізналися, що забезпечення громадян пенсіями та соціальними виплатами далеко не всі обов’язки фонду. Ознайомилися з джерелами формування доходів бюджету Пенсійного фонду. Ми також отримали інформацію про спектр послуг, що надаються органами Пенсійного фонду України. Це включає не лише призначення та виплату пенсій, а й надання консультацій, оформлення документів та багато інших послуг, спрямованих на забезпечення комфорту та зручності для громадян. Окрему увагу було приділено електронним сервісам Пенсійного фонду України. Ми дізналися про можливості, які надає вебпортал фонду, зокрема про електронний кабінет, де громадяни можуть переглядати свою пенсійну справу, подавати заяви та отримувати необхідну інформацію в режимі онлайн. Це особливо актуально в сучасних умовах диджиталізації та спрощення доступу до державних послуг. Не менш цікавим було знайомство зі специфікою роботи та кваліфікаційними вимогами до працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Ми зрозуміли, що для ефективної роботи у цій сфері необхідно володіти високим рівнем професійних знань, комунікативними навичками та вмінням працювати з різними інформаційними системами. Також вдалося почути цікаві статистичні дані про кількість осіб в Тернопільській області, що отримують пенсію, а це – 280 тисяч, та загальну суму, що виділяється на пенсії – 1 мільярд двісті мільйонів гривень. Загалом, візит до Пенсійного фонду України був надзвичайно інформативним та корисним для нас як майбутніх фахівців у сфері міжнародних відносин та дипломатії».

Олександр Щвець, студент групи МВСК-11: «Зустріч почалася зі знайомства із керівництвом і поступово перейшла до промови кожного із спікерів. Кожен виступ був цікавим та інформативним. Я почув багато для себе нового, зокрема про цифровізацію у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Це стало для мене приємною новиною, адже, на мою думку, це допоможе обійти жорстку бюрократію, яка сповільнює різні робочі процеси. Нам детально пояснили процес видачі пенсій та надходження коштів до Пенсійного фонду України. Також я почув статистичну інформацію про діяльність установи та дізнався про труднощі роботи, яка, я вважаю, потребують чималої стресостійкості та значного професіоналізму».

 

Анжеліка Стельмах, студентка групи МВСК-11: «Мені випала нагода відвідати Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Це була справді цікава та інформативна зустріч. Мені дуже сподобалася вільна атмосфера, що панувала в залі. Працівники Фонду – вмотивовані та досвідчені особистості, які, з усмішкою на обличчі та незліченним стажем позаду, намагалися пояснити нам принципи функціонування Пенсійного фонду України, основні напрями його діяльності, джерела формування бюджету, спектр послуг, процедуру прийняття на посади. Моє бачення Пенсійного фонду України докорінно змінилося після тренінгу. Я усвідомила, що Пенсійний фонд України – це не просто робоча установа, яка оформлює та нараховує пенсії, а державна інституція, яка відповідає за соціальне забезпечення, страхування працівників та створення гідних та безпечних для життя умов роботи, надання квот і пільг визначеним категоріям населення та допомагає людям пенсійного віку примножувати величину робочого досвіду укладанням відповідних договорів, тим самим збільшуючи суму виплат. Робота у такій установі складна, але у ній є свій плюс – робота з людьми, цього не навчать книги і теорія, цей досвід здобувають тільки на практиці. Тішить також факт того, що Фонд активно проводить діджиталізацію пенсійної системи, що включає оцифрування трудових книжок, створення сайтів із повною інформацію та переліком усіх послуг. По-перше, це зменшує потік людей у робочі дні й створює можливість ознайомитись з необхідними матеріалами вдома, ліквідувати «живі черги», надаючи перевагу онлайн-записам на консультацію. По-друге, таке впровадження є дуже корисним для громадян України, що з тих чи інших обставин перебувають за кордоном: у пенсіонерів є право віддалено ідентифікувати свою особистість через відеозвʼязок і поновити нарахування пенсії за межами країни. Ви можете збільшувати свій страховий стаж і забезпечити стійке майбутнє уже сьогодні, не працюючи десятки років в одній установі. Завжди є можливість покращити наявні у системі показники, перевірити точність переданих даних, спрогнозувати свої пенсійні виплати. А також важливою складовою конфіденційності та захисту інформації є КЕП (кваліфікований електронний підпис), який радять виробити усім».