» » Відкриття виставки, присвяченої 1025-літтю хрещення Русі-України

Відкриття виставки, присвяченої 1025-літтю хрещення Русі-України

Дата: 25-07-2013, 15:41 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Двадцять п’ятого липня 2013 року у Державному архіві Тернопільської області відбулось урочисте відкриття виставки, присвяченої 1025-літтю хрещення Русі-України.

 

У відкритті взяли участь: ректор Тернопільського національного економічного університету, професор Крисоватий Андрій Ігорович, Архиєпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, Заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Желіховський Юрій Васильович, Заступник голови обласної ради Боберський Олег Володимирович.

 

З вітальним словом перед відвідувачами виставки та почесними гостями витупив директор Державного архіву Тернопільської області Гумен Юрій Євгенович, який наголосив на важливості такого культурного заходу для громади міста Тернополя, адже експозиція виставки містить цінні та ексклюзивні матеріали про запровадження християнства на теренах Західної України. 

 

У своєму виступі під час урочистого відкриття виставки ректор ТНЕУ Андрій Ігорович Крисоватий наголосив: «Я пишаюсь тим, що я українець. І як кожен свідомий громадянин розумію,  що знати історію рідного краю є нашим обов’язком. Той, хто не знає свого минулого, не може формувати майбутнє. Відрадно, що сьогодні тернополяни мають нагоду познайомитись зі сторінками історії, які раніше були заборонені та забуті. Особливо важливими такі події є для молоді, яка несе відповідальність за те, якою буде наша країна в майбутньому».

 

Після урочистого відкриття виставки директор Державного архіву Тернопільської області Гумен Юрій Євгенович та ректор Тернопільського національного економічного університету Крисоватий Андрій Ігорович підписали угоду про співробітництво. Відтепер студенти ТНЕУ, які навчаються за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність», матимуть нагоду проходити практику у Державному архіві, працювати з унікальними документами та використовувати надані матеріали у своїх наукових дослідженнях. «Я впевнений, що молодечий запал й ініціативність студентів та випускників ТНЕУ допоможуть Державному архіву вийти на якісно новий рівень роботи, що відповідав би усім викликам сьогодення», – зауважив ректор Андрій Ігорович Крисоватий.

 

Пріоритетними напрямками роботи між Держаним архівом Тернопільської області та ТНЕУ стануть виконання наукових досліджень, спрямованих на вивчення закономірностей та створення теоретичної бази з проблем архівознавства, документознавства та інших спеціальних історичних дисциплін на основі сучасних наукових методів для удосконалення розвитку архівної справи й документознавства у Тернопільській області; вироблення наукових принципів роботи з документами, технології опрацювання в організації користування документами.

 

ДАТО та Тернопільський національний економічний університет спільно розроблятимуть та реалізовуватимуть науково-технічні, інноваційні, соціально-економічні, інтелектуальні та культурні програми і проекти, організовуватимуть і проводитимуть конференції, симпозіуми, семінари, виставки.

 

Працівники державного архіву провели невеличку екскурсію експозицією для почесних гостей. Крім того,  директор Державного архіву Тернопільської області Ю. Є. Гумен на згадку про таку вагому подію подарував ректору ТНЕУ А. І. Крисоватому старовинну ікону. У свою чергу Андрій Ігорович презентував Юрію Євгеновичу спеціалізоване видання про роботи скульптора Пінзеля та праці науковців університету.

 

Радимо усім студентам та викладачам університету, тернополянам та гостям міста відвідати виставку у Державному архіві та поринути у незабутню атмосферу історії рідного краю.