» » Відбулася лекція депутата Європейського парламенту, професора Павла Залєвського

Відбулася лекція депутата Європейського парламенту, професора Павла Залєвського

Дата: 15-12-2014, 17:18 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 «Без подолання  корупції  неможливе проведення  успішного реформування в Україні», – саме така думка стала лейтмотивом відкритої лекції депутата   Європейського парламенту, професора Павла Залєвського.

 

Захід відбувся 12 грудня 2014 року в Тернопільському національному економічному університеті у рамках співпраці між Навчально-науковим інститутом міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ та Громадською Організацією «КОНТИНІУМ».

 

На думку пана  Залєвського, вдалим прикладом реформаційних змін  для України є досвід Польщі. Ще у 90-х роках ця країна переживала подібні кризові процеси та завдяки нейтралізації корупційних схем вже за 15 років стала впевненою європейською державою.

 

Активна протидія незаконній діяльності на місцях повинна стати імпульсом до змін у державницькій системі загалом. «Корупція, яка вкорінювалася в Україні з 1991, створила певний прецедент поведінки у всіх  суспільних сферах, яку доволі важко змінити. Тому  рушійною силою реформації може і має стати молодь, необтяжена стереотипним мисленням та звичками», – вважає професор.

 

Особливу увагу Павел Залєвський радить звернути на питання тендерів, оскільки саме ця сфера є найбільш вразливою для корупційних оборудок. Принципово важливим  пунктом  є облаштування місцевого самоврядування, здійснення громадського контролю за роботою місцевих чиновників, які досі вирішують ті чи інші питання звичним шляхом  –  через хабар. Дієвим інструментом надання прозорості цим процесам, на думку депутата, є створення студентських організацій на базі  вишів, які повинні  моніторити  проведення тендерів, співпрацю з медіа спільнотами.

 

«У кожного з вас є друзі та побратими у зоні АТО, але пам’ятайте –  усі ми знаходимося на лінії фронту, ми боремося проти корупції, без подолання якої Україні не виграти війни на Сході і не повернути Донбас», – констатує Павел Залєвський.   Змінити мислення людей, які звикли отримувати прибутки оминаючи закони, є  першочерговим завданням сьогодення.

 

Саме корумпованість у військовій галузі призвели до граничного зниження обороноздатності нашої країни та кадрової кризи, за що українська держава платить великими людськими втратами

 

За словами гостя, Україна має ретельніше вивчати реформи, що свого часу відбулися у Чехії, Словаччині, Польщі, Грузії та Прибалтиці і призвели до конструктивних змін та розвитку цих країн. «Почати реформування Україна повинна вже у найближчі півроку, а зміни та успішність майбутніх реформ залежить від кожного з вас. Час  очікування – втрачений час, який не дасть жодних результатів», – наголошує пан Павел.

 

На завершення Павел Залєвський відповів на запитання студентів та побажав відваги до змін.