» » «Організація та управління магістерською підготовкою фахівців з банківської справи»

«Організація та управління магістерською підготовкою фахівців з банківської справи»

Дата: 29-09-2015, 12:36 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 23 вересня 2015 року відбувся методичний семінар, організований кафедрою банківської справи на тему: «Організація та управління магістерською підготовкою фахівців з банківської справи».

 

Із ґрунтовною доповіддю на тему: «Європейському досвід з підготовки фахівців з банківської справи. Методологія наукових досліджень і написання дипломних робіт» виступив к.е.н., доцент Ярослав Іванович Чайковський. Доповідач акцентував увагу присутніх на зарубіжному досвіді з підготовки магістрів банківської справи, охарактеризувавши основні тенденції, які відбуваються у цій сфері на прикладі провідних вищих навчальних закладів Європи, а також проаналізував можливість запровадження окремих їх складових у вітчизняну освіту. Зокрема, Ярослав Іванович визначив зміни, що зумовили потребу в підвищенні якості підготовки банківських працівників країн Європи, зазначивши, що для них характерне взаємопроникнення академічної освіти і професійного навчання на робочому місці. Також к.е.н., доцент Ярослав Іванович Чайковський відмітив, що  Європейські банківські асоціації активно втручаються в програми підготовки банкірів, ініціюючи прийняття національних банківських освітніх стандартів, та створюють власні системи навчання і тренінгу (підвищення кваліфікації й перепідготовку). Доповідач здійснив детальний аналіз шести типів інституційних структур підготовки банківських працівників різного рівня й терміну навчання, які належать банківським асоціаціям та відмітив, що, на сьогоднішній день дуже важливо розвивати партнерство та співпрацю відповідних кафедр із замовниками кадрів, що дозволятиме запроваджувати нові інформаційні технології у навчальний процес.

 

Підсумовуючи,  к.е.н., доцент Ярослав Іванович Чайковський відзначив необхідність реалізації наступних завдань з метою використання зарубіжного досвіду підготовки фахівців з банківської справи в Україні: запровадження неперервності професійного навчання фахівців банківської справи; аналіз вимог ринку праці до підготовки фахівців банківської сфери та коригування навчального процесу згідно з цими вимогами (наприклад, за рахунок дисциплін за вибором навчального закладу); залучення професіоналів-практиків до розроблення навчальних програм, а також організації практичної підготовки майбутніх фахівців банківської справи; запровадження для вступників у магістратуру обов’язковість стажу роботи у фінансово-кредитній галузі (не менше між два роки), оскільки здобуття ступеня магістра відразу після ступеня бакалавра є неефективним; запровадження у практику підготовки магістрів навчання в невеликих групах; обов’язкове впровадження в навчальний процес аналізу матеріалів спеціалізованих періодичних видань, науково-практичних конференцій, семінарів; організація у фінансово-кредитних установах навчання, тренінгів для викладачів ВНЗ.

 

Після виступу доповідача, викладачі кафедри банківської справи взяли активну участь в обговоренні проблемних та дискусійних питань, що стосуються напрямів удосконалення стандартів вищої освіти в Україні в контексті забезпечення більш якісної підготовки магістрів з банківської справи.

 

Підсумувала роботу учасників методичного семінару к.е.н., доцент Г.Р. Балянт, відзначивши актуальність теми семінару, адже європейський досвід магістерської підготовки фахівців з банківської справи вказує на необхідністьпошуку нових форм і методів  її організації і управління, що потребуватиме упровадження в навчальний процес практичного професійного досвід, врахування при формуванні навчальних планів специфіки діяльності банків та інших фінансово-кредитних установ, організацію співпраці банків і навчальних закладів з метою якнайшвидшої адаптації випускників до умов професійної діяльності.