» » До ТНЕУ з робочим візитом завітав голова Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Іванович Гулей

До ТНЕУ з робочим візитом завітав голова Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Іванович Гулей

Дата: 4-12-2015, 15:59 | Автор: студентка групи ФБС-41 Марія Вільшанська

 Третього грудня 2015 року до Тернопільського національного економічного університету завітав д.е.н. професор, голова Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Іванович Гулей. Зустріч з студентами та викладачами відбулася в рамках спільної програми організації відкритих лекцій відомих банкірів-практиків для молоді факультету банківського бізнесу, факультету аграрної економіки та менеджменту та факультету економіки та управління.
 
Учасники заходу мали можливість поспілкуватися на тему: «Комітет по управлінню активами і пасивами банку». Анатолій Іванович запропонував розглянути практичний аспект менеджменту банку по управлінню активами та пасивами, зазначивши, що кожен банк повинен мати власний підхід до управління та стратегічний документ, який розробляє наглядова рада. У лекції розглянуто кризи, які пережила економіка України за останніх 25 років, до них відносять кризу 1998 року, що була зумовлена технічним дефолтом в Росії, кризу 2008-2009 рр., яка почалася з Промінвестбанку, який втратив 40% своїх активів та для стабілізації стану якого НБУ не було вчасно введено тимчасову адміністрацію та кризу, яка розпочалася в жовтні 2013 року через втрату банківською системою ліквідності, що зумовлена відтоком депозитів. Отож, управління активами в банківській системі залишається актуальним і на сьогодні.  Для управління активами, лектор запропонував два інструменти: пролонгацію та реструктуризацію.
 
У доповіді було розкрито суть діяльності Комітету по управлінню активами та пасивами, яка зводиться до таких пунктів: є колегіальним органом, функціонує на постійній основі, підзвітний правлінню, при голосуванні члени мають рівне право голосу. Діяльність Комітету зумовлена визначити границі допустимих ризиків для банку при здійснюваних операціях. Зокрема, до згаданих ризиків у презентації було віднесено наступні їх категорії: ліквідності, процентні, валюті, ринкові. Для управління ліквідністю, як було зазначено необхідно здійснювати аналіз стану ліквідності, встановлювати ліміти надлишку дефіциту ліквідності, підготувати і реалізувати план заходів банку в умовах виникнення кризи ліквідності. Управління ж процентними ризиками веде за собою встановлення лімітів на прийняття процентних ризиків, підготовку пропозицій по мінімальному рівню процентної маржі банку для наступного її затвердження на правлінні а підготовку пропозицій по базовим процентним ставкам. Управління ринковими ризиками покликане встановлювати ліміти на фінансові інструменти, встановлювати граничні розміри збитків та аналізувати стан фінансових ринків і приймати рішення щодо доцільності проведення операцій. Управління структурою балансу банку  включає: оптимальне розміщення ресурсів та фінансових інструментів, аналіз дохідності проведених операцій з врахуванням вартості ресурсів, контроль виконання нормативів, встановлених НБУ.
 
Виступ Анатолія Івановича викликав численні запитання у викладачів та студентів. Зокрема, слухачі цікавилися, яку модель управління використовує банк в практичній діяльності, чи є ймовірність припинення падіння рівня ВВП, який найпесимістичніший прогноз стосовно курсу гривні та чи є в Україні перспективи розвитку фондового ринку. На завершальному акорді лекції Анатолій Гулей подякував студентам та викладачам за зустріч та доречні й змістовні запитання.